De voordelen van vloerverwarming
Een groot voordeel van vloerverwarming is dat het een groot oppervlak heeft en je dus een groot vlak hebt wat warmte af kan geven. Op deze manier kun je met Ltv (Lage temperatuur verwarming) erg rendabel je huis verwarmen. Veel mensen ervaren vloerverwarming als zeer fijn. Als je vloerverwarming als hoofdverwarming hebt aangelegd heb je geen radiatoren meer nodig. Dit heeft als voordeel dat je alle muren vrij hebt en veel minder last van stofophoping tussen de radiatoren. De vloer heeft een heel constante temperatuur met een aangename stralingswarmte. Je zult ook nooit meer last van koude voeten hebben.
De nadelen van vloerverwarming
Uiteraard zijn er ook nadelen. Een vloerverwarming laten aanleggen is over het algemeen duurder als radiatoren. Je kunt een vloer met vloerverwarming niet met elke vloerbedekking combineren. Leg je later een vloer met vloerverwarming aan is de kans groot dat de vloer iets hoger komt te liggen zodat je de deuren ook moet laten aanpassen.
Temperatuur vloer
Vloerverwarming wordt bij lange na niet zo warm gestookt als de traditionele radiatoren. Radiatoren kunnen tot wel 80 graden Celcius ingesteld staan terwijl 45 graden voor een vloer al erg hoog is. Afhankelijk van het type woning en de keuze voor hoofd of bij verwarming van de vloer zal de temperatuur gekozen worden.
Hoe plaats je vloerverwarming?
Indien er nog geen vloer in de woning zit:
- Begin met een mooi recht afgewerkte zandbedding. Reken goed uit hoe diep deze moet zijn. Voor een compleet nieuwe vloer moet je rekening houden met een hoogte van 25 tot 30 cm!
- Plaats het gekozen isolatiemateriaal op de zandbedding. Dit zal meestal gespoten pur of isolatieplaten zijn.
- Bedek de isolatieplaten met betonmatten, meestal 8mm dik. Laat ze één maas overlappen en leg wat stenen van 4 á 5 cm onder de botonmatten. Dit zorgt ervoor dat de betonmatten ‘vrij’ liggen en rondom bereikt worden door beton. Ook aan de zijkanten kun je ze een centimeter of 5 vrij laten liggen Zo heb je geen kans op betonrot. Monteer eventueel de water, gas en elektra leidingen op de betonmat zodat deze mooi mee worden ingestort.
- Plaats randisolatie tegen de muren
- Stort vervolgens 10 cm betonnen draagvloer op de isolatie en laat deze zoals voorgeschreven door de fabrikant uitharden.
- Leg op de betonnen draagvloer dampfolie. Plaats hierop noppen of krimpmatten en plaats de buizen voor de vloerverwarming. Doe dit volgens een legplan. Dit legplan geeft exact aan hoe de leidingen komen te liggen.
- Nu kan de 5 cm dikke afwerkvloer gestort worden. Deze zou al gevlinderd kunnen worden voor een betonlook vloer. Het vaakst wordt deze vloer nog afgewerkt met egalisatiemateriaal wat de vloer volledig glad en recht maakt.
- Nu kan de afwerkvloer gelegd worden. Dit kunnen heel veel type’s zijn. Let er echter altijd op dat deze geschikt is voor vloerverwarming.
Bestaande tegenvloeren
Bestaande tegelvloeren kunnen ook voorzien worden van vloerverwarming. Eén van de mogelijkheden is sleuven in de bestaande tegels frezen. Dit is alleen mogelijk indien de vloer al goed is geïsoleerd. Er kan dan een relatief dunne afwerkvloer gestort worden waarop uiteindelijk de afwerkvloer komt. Je moet wel rekening houden met een vloerverhoging van ongeveer 1,5 cm. Dit is inclusief de nieuwe (tegel)vloer.
Bestaande houten vloeren
De oudere huizen hebben vaak een houten balkenvloer welke is afgetimmerd met planken. Voor de benedenverdieping is het zeer goed mogelijk hier vloerverwarming in te verwerken. De bestaande planken worden verwijderd, er komt een correcte isolatie tussen de balken en de bestaande houten planken, of een alternatief als underlayment of OSB, worden weer gemonteerd.
Bovenop de houten vloer worden fermacell platen gelijmd en geschroefd. Deze hebben zeer prettige eigenschappen in stevigheid en isolatie. Na uitharding van de lijm worden de schroeven verwijderd en kunnen er sleuven gefreesd worden in de fermacell platen. De vloerverwarmingsslangen komen in de sleuven en worden afgesmeerd met bijvoorbeeld een tegellijm. Nu kan er gekozen worden voor een tegelvloer of egalisatie voor een ruime keuze aan vloeren. (Smeer de sleuven altijd dicht voor het egaliseren aangezien egaliseermiddel een kostbaar goedje is!)
Voor de bovenverdieping geld exact hetzelfde, alleen is de isolatie hier niet noodzakelijk. Wil je de klus volledig zelf doen zijn er ook voorgefreesde fermacell platen op de markt.
Wandverwarming
Wandverwarming kan hetzelfde gelegd worden als vloerverwarming. De temperatuur kan hier wat hoger zijn wat er voor zorgt dat er een snellere opwarming plaats vindt. Het heeft veel van dezelfde voordelen als vloerverwarming. De voornaamste nadelen zijn dat de wanden vrij moeten blijven en je niet even snel iets op kunt hangen door het risico een slang te beschadigen.
Elektrische Vloerverwarming
Elektrische vloerverwarming wordt voornamelijk toegepast in badkamers. Elektrische vloerverwarming bestaat uit elektriciteitsdraden welke onder de tegels worden gelegd. De vloer wordt nauwelijks hoger en is in korte tijd lekker snel warm. Het grote nadeel is dat elektrische vloerverwarming niet efficiënt en energiezuinig is. Voor een badkamer is dit niet het belangrijkste aangezien je er relatief kort bent op een dag.