Temperatuur CV water
In de matig tot slecht geïsoleerde woningen wordt CV-water meestal verwarmt op ‘hoge’ temperaturen. Dit houdt in dat er meestal een cv-ketel l gemonteerd is welke een CV-water temperatuur tussen de 55 en 85 graden Celsius genereert.
Tot een aantal jaren terug was dit bijna de enige manier van verwarmen. Nu het duurzame tijdperk aanbreekt en we meer op energieverbruik willen letten is de conclusie makkelijk gemaakt dat dit niet de meest energiezuinige manier is. Het tijdperk van de warmtepompen en lage temperatuur verwarmen is aangebroken. Maar wat is lage temperatuur verwarming, ook wel LTV genoemd nu eigenlijk?
Lage temperatuur verwarming
Op het moment dat je gaat kijken naar een andere energiebron dan een gas-CV-ketel kom je snel tot de conclusie dat de meeste verwarmingstoestellen buiten de traditionele gasgestookte CV-ketel allemaal met een lagere temperatuur werken. Een warmtepomp is hier een goed voorbeeld van. De aanvoertemperaturen liggen dan tussen de 35 en maximaal 55 graden.
Het is vaak niet zomaar mogelijk om een CV ketel te vervangen door een warmtepomp, zonder je huis hierop aan te passen. Wil je in de toekomst je huis gaan verwarmen met een warmtenet of een warmtepomp? Dan moet je zorgen dat je woning goed geïsoleerd is en dat je vloerverwarming, radiatoren of wandverwarming voldoende oppervlak hebben om genoeg warmte afgifte te bereiken. Dit houdt niet in dat de radiatoren groter worden, wel zul je een ander type radiator moeten gaan gebruiken in de meeste gevallen om deze afgifte te kunnen bereiken.
Wat zijn de voorwaarden voor het gebruik van LTV?
- Je woning moet (zeer) goed geïsoleerd is. Is dit niet het geval zul je daar eerst je energie in moeten steken. Je gaat je woning anders niet voldoende op temperatuur krijgen. Een combinatie van (zeer) goede dak, vloer en spouwmuur isolatie in combinatie met HR++ glas zal hier voldoende voor zijn.
- Doe de check zoals beschreven op deze pagina om erachter te komen of je huidige radiatoren en of vloerverwarming voldoende warmte af kunnen geven om je woning te verwarmen.
- Met lage temperatuur verwarming is het beter om je huis op een vrij constante temperatuur te houden. Laat je huis ’s nachts sowieso nooit meer dan 2 graden Celsius afkoelen.
- Heb je vloerverwarming of sta je voor een verbouwing? Vloerverwarming in combinatie met goede isolatie is een zeer goede combinatie voor lage temperatuur verwarming. De vloer heeft een groot oppervlak en zorgt voor een goed verspreide warmteafgifte. Vloerverwarming functioneert op zijn best met een water temperatuur van 35 tot 45 graden.
- Indien je geen vloerverwarming hebt maar wel goede isolatie, kan lage temperatuur verwarming ook prima geschikt zijn voor je woning. Er zullen wel voorwaarden zijn waar je radiatoren aan moeten voldoen om voldoende warmteafgifte te kunnen genereren om je woning te verwarmen.
Voordelen en nadelen van een lage temperatuurverwarming
Voordelen
- Je energieverbruik kan met maar liefst 35% verlaagd worden door een goed geïsoleerd huis met lage temperatuur verwarming.
- De temperatuur wordt gelijkmatiger verdeeld waardoor je minder last hebt van tocht en koude hoekjes.
- Minder kans op geïrriteerde luchtwegen doordat lage temperatuur verwarming zorgt voor minder zwevend stof in huis. Er zijn namelijk minder sterke luchtstromen aanwezig door de opstijgende warmte.
- Het is bij lage temperatuur verwarming niet nodig om de thermostaat op een lagere stand te zetten. Alleen wanneer je langer niet in huis bent zoals met een vakantie, kan de thermostaat blijven staan.
- Geen of veel minder getik in de leidingen
Nadelen
- Met lage temperatuur verwarming duurt het even voordat de kamer op temperatuur is. Vooral met vloer- en wandverwarming. Daarom is lage temperatuurverwarming niet altijd geschikt voor kamers die snel opgewarmd moeten worden.
- De waterpomp in de cv-ketel draait veel langer en kost meer elektrische energie.
- Grotere radiatoren tenzij er gebruik wordt gemaakt van speciale LTV-radiatoren.
Wat zijn LT-radiatoren? En hoe werken ze?
Een LT radiator is niet groter dan een hoge temperatuur radiator. Toch kan een lage temperatuur radiator voldoende warmte afgeven. Lage temperatuur radiatoren oftewel Low H2O -radiatoren zijn van lichter en beter geleidende materialen gemaakt zoals koper en aluminium en bevatten veel minder water. Door het gebruik van minder water kunnen ze veel sneller opwarmen en de warmte beter afgeven. De materialen geleiden namelijk beter. Een extra voordeel van het gebruik van minder water is dat de reactietijd toeneemt en werken lage temperatuur radiatoren hierdoor energiezuiniger.
Wat is stralings- en confectiewarmte?
LT radiatoren werken met confectiewarmte in plaats van stralingswarmte. Stralingswarmte komt overeen met straling van de zon of infrarood panelen. Dit ervaart de mens als zeer prettig. Een LT radiator heeft dit niet. Een LT radiator of Low H2O radiatoren bestaan uit zeer veel dunne lamellen die warmte uitwisselen met de lucht. Dit heet confectiewarmte. De lucht wordt verwarmd doordat de ruimte verwarmd wordt. Bij stralingswarmte worden objecten verwarmd waardoor de lucht verwarmd wordt. Dit is het grootste verschil.
Snelle reactie van een lage temperatuur radiator
Door invallende zon zal een LT convector of Low H2O radiator een ruimte snel verwarmen. Dit komt omdat de reactietijd erg snel is. Als de zon in de kamer valt, reageert de radiator snel en gaat de verwarming zachter. Een duurzame oplossing dus omdat je energieverbruik hierdoor een stuk lager ligt.
Verschillen tussen een radiator en LT convector?
Kan ik een warmtepomp combineren met lage temperatuur radiatoren?
De technologie staat niet stil op het gebied van duurzame verwarming. Waar het eerder niet mogelijk was om een warmtepomp te combineren met radiatoren, is de techniek inmiddels aangepast. Zelfs zo dat met een lage temperatuurverwarming een warmtepomp een uitstekende combinatie is.
Nog niet zo lang geleden werkten warmtepompen alleen met vloerverwarming. Wilde je overstappen van een cv-ketel naar een warmtepomp, gooiden klassieke radiatoren roet in het eten. Je had vaak een extra ketel nodig om het verschil in watertemperatuur op te vangen. Tegenwoordig is het zo dat je warmtepompen prima kunt aansluiten op nieuwe en soms zelfs op bestaande radiatoren.
Veel mensen kennen lage temperatuurverwarming alleen in de vorm van vloerverwarming. Inmiddels is dit begrip uitgebreid naar wandverwarming en speciale lage temperatuur radiatoren. Een klassieke verwarming verwarmt het water tot ongeveer 80 graden Celsius. Een lage temperatuurverwarming verwarmt maar tot maximaal 55 graden. Dit is dus niet alleen energiezuiniger maar ook beter voor je gezondheid en je leef comfort.
Het cv-water wordt door de warmtepomp verwarmd door duurzame warmte uit de bodem, buitenlucht of ventilatielucht. Omdat de temperatuur van het water maar verwarmd dient te worden tot een maximum van 55 graden, verbruikt de warmtepomp minder elektriciteit en dus minder energiekosten. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij een gemiddelde nieuwbouwwoning met LTV verwarming en warmtepomp, zelfs 17 procent lager… Perfect dus!
Wat is een radiator ventilator?
Sinds enkele jaren is er de radiator ventilator op de markt. Een Nederlandse uitvinding wel te verstaan. Met deze ventilator kun je sneller en zuiniger je kamer verwarmen. Je plaatst de radiator ventilator bovenop of onderaan je radiator. Je bespaart gas omdat het opwarmen sneller gebeurt. Je bespaart hiermee al snel 10% op je gasverbruik. Deze optie wordt veel gebruikt voor huizen met nog klassieke radiatoren. Je hoeft op deze manier geen ingrijpende veranderingen aan te brengen om toch duurzamer te verwarmen.
Via een sensor worden de kleine ventilatoren aangestuurd. Ze maken relatief weinig geluid. De ventilatoren worden ingeschakeld bij ongeveer 33 graden Celsius. Wanneer de radiator afkoelt, zal de ventilator vanzelf uitschakelen. De radiator ventilator werkt op elektriciteit via een stopcontact en het stroomverbruik is erg laag. Vaak nog geen 20 cent per jaar. Er zijn ventilatoren die telkens op dezelfde snelheid draaien maar er zijn er ook met modulerende snelheden. Omdat de warmte sneller verspreid wordt door de ventilator, zal de ruimte veel behaaglijker aanvoelen. Veel mensen zullen daardoor de thermostaat graden lager zetten. Eén graad lager bespaart ongemerkt zo’n 7% gas per jaar.
De gemiddelde prijs van een enkele radiator ventilator ligt rond de €70,- . Dit maakt deze ventilatoren een relatief goedkope investering. Voor meer prijzen en informatie klik hier.
De radiator ventilator heeft al verschillende prijzen gewonnen waaronder “Groenste idee van Nederland” in 2015 en de “Frisse Dingen Innovation Award” in 2017.