Mensen worden steeds bewuster van de natuur en de impact die hun levensstijl hierop heeft. Dit kan heel choquerend en ook heel overweldigend zijn. Zeker wanneer je net begint aan het verduurzamen van je levensstijl, kan het zo zijn dat je door alle informatie, door de duurzame bomen het prachtige bos niet meer ziet. Want hoe start je nu met duurzamer leven? Hoe meer je leest hoe meer het lijkt alsof je verschrikkelijk bezig bent voor het milieu.
Boeken over een duurzaam leven
Weg ermee
Weg ermee is een persoonlijk en inspirerend boek dat je aan het denken zet over wat je écht nodig hebt. En dat je leert hoe je ook zonder een heleboel dingen kan, zodat je net als Dennis de schoonheid van minimalisme kunt ontdekken.
Als gezond verstand koning was
In Als gezond verstand koning was geeft Dennis in zijn inmiddels bekende inspirerende schrijfstijl niet alleen heel veel informatie over de huidige staat van onze aarde, duurzaamheid en minimalisme, maar het is tegelijk een positief pleidooi om eens anders naar jezelf en de wereld om je heen te kijken. En vooral om, tegen de gevestigde consumptiemaatschappij in, je gezonde verstand te blijven gebruiken en een groene revolutie te ontketenen.
Verlangen naar minder
In 'Verlangen naar minder' neemt Jelle Derckx de lezer mee op een zoektocht naar een bewust en duurzaam leven; hij geeft in dit persoonlijke verhaal inspirerende, down-to-earth tools en tips.
Hoe gaan we dit uitleggen
In dit boek beschrijft Jelmer Mommers een van de grootste problemen van onze tijd: klimaatverandering. Een probleem dat bij de meesten van ons vooral een gevoel van machteloosheid oproept. Ten onrechte. Want achter de nieuwsberichten over smeltende ijskappen, uitstervende diersoorten en ontkennende politici groeit een wereldwijde beweging die laat zien: onze toekomst op aarde schrijven we zelf.
Het Zero Waste Project
In Het Zero Waste Project delen Nicky en Jessie hun twaalf belangrijkste lessen om een duurzame lifestyle te ontwikkelen en vertellen ze over hun successen én mislukkingen. Doei wegwerpkoffiebekers, plastic boterhamzakjes en voorverpakte koekjes. Hi vintagewinkels en betere wereld!
Wil jij wel een omschakeling maken naar een duurzamer leven maar weet je gewoonweg niet meer waar je moet beginnen, dan zit je hier goed! Want in dit artikel geven we je negen praktische tips om duurzamer te leven. Duurzaam leven valt ook zeker onder minimalisme. Op onze website kun je hier ook een artikel over vinden. Deze duurzame leven tips zijn zo praktisch, dat het heel eenvoudig is om deze kleine veranderingen aan te brengen en morgen al toe te kunnen passen!
10 Duurzaam leven tips
Tip 1: Geef jezelf de tijd om te verduurzamen
Allereerst is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat je niet je gehele leven in één dag hoeft om te gooien. Heb je een groot voorbeeld in je leven die de duurzame levensstijl compleet onder de knie lijkt de hebben? Wees gerust, want ook deze persoon of dit gezin is daar niet van de één op de andere dag op gekomen. Waarschijnlijk zijn zij ook langzaam maar zeker meer bewust geworden van de impact op het milieu die het alledaagse leven met zich meebracht.
Ook is het waarschijnlijk zo dat ook zij niet altijd voor de meest duurzame optie zullen kiezen. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk om je niet te meten aan anderen. Je doet wat jij kan. Iedere stap is er één en je bent goed bezig met elke dag dat je voor duurzaam kiest. Het hoeft niet allemaal in één keer perfect. Is er een aspect waar je nog echt tegen opziet? Niemand verplicht je om dat aan te passen als je er niet klaar voor bent.
Gaat het een keertje niet? Ook dat mag gebeuren. Door alle informatie over hoe ernstig het gesteld is met het milieu kun je behoorlijk de moed verliezen. Maar dat het zo slecht gaat met de wereld betekent absoluut niet dat dit alleen aan jou ligt of dat je wel meteen alle niet-duurzame gewoontes van je moét verbannen. Het is jouw leven en ook jouw keuze om duurzamer te leven. Hoe je daar invulling aan geeft, is dus aan jou.
Tip 2: Doe de CO2-test voor meer inzicht
Wanneer je je net verdiept in duurzamer leven, is het lastig om in te schatten wat jouw impact op het milieu precies is. Eén manier om een indicatie te krijgen van hoe jouw duurzaam leven nu al is, is om online een CO2-test te doen. Deze CO2-test geeft je een indicatie van jouw CO2-voetafdruk. De CO2-voetafdruk geeft je een idee van hoeveel CO2 uitstoot veroorzaakt wordt door jouw huishouden.
De vragen hebben bijvoorbeeld betrekking op jouw woning, voeding, levensstijl, vervoer en vakantie. Vaak kun je ook zien hoe groot jouw CO2-voetafdruk is in vergelijking tot de gemiddelde Nederlander. Doordat je jouw uitstoot ook per domein te zien krijgt, is het makkelijker om te zien waar je het beste kan beginnen met verandering aanbrengen.
Tip 3: Minder vlees en dierlijke producten eten
De gemakkelijkste manier om te beginnen met duurzaam leven, waarmee je gelijk een ontzettend grote bijdrage levert, is door ervoor te kiezen om minder vlees en andere dierlijke producten te eten. Zelfs als je van iedere dag in de week dierlijke producten naar één dagje zonder gaat, kan dit al een ontzettend grote bijdrage leveren aan een beter milieu. De vlees- en zuivelindustrie zijn namelijk zo’n beetje de grootste milieuvervuilers die er zijn.
Dit komt doordat er voor de productie van dierlijke producten veel broeikasgassen worden uitgestoten, veel water en land nodig is en veel schadelijke chemicaliën gebruikt worden. Zo bleek uit een rapport van de Verenigde Naties dat de vleesindustrie op mondiaal niveau meer broeikasgassen uitstoot dan al het verkeer, inclusief het vliegverkeer, samen (Steinfeld, 2018). Ook bleek uit wetenschappelijk onderzoek dat voor één liter koemelk wel 1050 liter aan water nodig is (Ercin et al., 2012).
Voor een hamburger van 150 gram is er zelfs 2350 liter aan water nodig (Ercin et al., 2012). Ter vergelijking, met dagelijkse activiteiten zoals tanden poetsen, douchen en de wc doortrekken verbruikt men gemiddeld 120 liter water op een dag. Daarnaast is er dus veel land nodig om de dieren te houden, te slachten en vooral om al het veevoer te verbouwen. Om meer land hiervoor te winnen, worden er vaak bossen gekapt. Het kappen van bossen zorgt er ook voor dat er minder CO2 kan worden opgenomen.
Door minder (biologisch) vlees en andere dierlijke producten te eten gaat de vraag omlaag, waardoor er misschien minder dieren gehouden gaan worden voor vlees en andere producten. Dit heeft weer een positieve uitwerking op het milieu. Wanneer je op zoek bent naar een duurzaam alternatief voor vlees, zijn er meer dan voldoende kant en klare vleesvervangers te vinden in de supermarkt.
Zorg er wel voor dat je vleesvervanger geen andere dierlijke producten bevat. Vleesvervangers met zuivel of eieren zijn namelijk net zo slecht voor het milieu als vlees. Immers moeten er ook dieren gehouden worden voor de dierlijke producten die in deze vleesvervangers verwerkt zijn. Andere duurzame alternatieven voor vlees en dierlijke producten zijn bijvoorbeeld peulvruchten, noten en veel volkoren producten.
Wil je meer weten over de impact van vlees, zuivel en andere dierlijke producten op het milieu? Of wil je meer informatie over vleesvervangers? Op onze site staan artikelen die dieper op deze onderwerpen ingaan.
Tip 4: Kook bewust
Niet alleen wat je eet, maar ook hoe het eten wordt bereid, kan bijdragen aan een duurzam leven. Wanneer je bijvoorbeeld de deksel op de pan zet, wordt het water wat je kookt sneller warm en heb je dus wel twee tot drie keer minder energie nodig om het water aan de kook te brengen. Dit is dus een simpele maar effectieve tip die jouw kookgedrag duurzamer kan maken.
Ook kan het bijvoorbeeld helpen om de grootte van je pan overeen te laten komen met de grootte van je pit, of om etenswaren uit de vriezer in je koelkast te laten ontdooien. Wil je meer tips over hoe jij je kookgedrag kunt aanpassen waardoor deze duurzamer wordt? We hebben een compleet artikel met tips over duurzaam koken voor je!
Tip 5: Kies zoveel mogelijk voor plasticvrij
Bijna alles wat we kopen komt in een plastic verpakking. Deze verpakkingen worden gelijk weggegooid, waardoor ze vaak in de natuur vervuilen. Zo belandt er iedere minuut van de dag een vrachtwagen vol plastic afval in de zeeën (Neufeld et al., 2016). Deze ophoping van plastic afval in de zeeën en oceanen wordt ook wel de “plastic soep” genoemd. Deze plastic soep heeft ernstige gevolgen voor mens en natuur.
Het zorgt er bijvoorbeeld door dat de koraalriffen afsterven en dat dieren die op of in de wateren leven dood gaan. Doordat mensen vis, zoals bijvoorbeeld wilde zalm, uit de zee eten, krijgen de mensen ook plastic afval binnen. Bovendien is er ook al plastic gevonden in gewoon tafelzout. Wanneer je meer wilt weten over de plastic soep, vind je op onze site een artikel welke precies uitlegt wat de plastic soep precies is, wat de gevolgen ervan zijn en wat we eraan zouden kunnen doen.
Het recyclen van plastic afval of bijvoorbeeld bioplastic is een goed begin, maar helaas niet de oplossing. Want momenteel zitten we met een overschot aan plastic afval. Door dit overschot heeft China, de grootste verwerker van plastic afval uit Europa, een import verbod op plastic afval ingesteld.
Wat de enige oplossing lijkt te zijn voor het plastic afval probleem, is het minderen van ons plastic gebruik. Veel mensen nemen bijvoorbeeld een eigen boodschappentas mee in plaats van iedere keer weer een nieuw plastic tasje te kopen. Ook kun je overwegen om meer boodschappen op de markt te doen, waar groente en fruit niet per stuk in plastic verpakt zijn. Bovendien is er ook in de verzorgingsproducten-industrie meer aandacht voor plasticvrije producten. Zo schreven we al een artikel over duurzame badkamer producten. Veel van deze producten zijn ook nog eens plasticvrij. Ook zie je steeds meer mensen die hun Dopper fles meenemen in plaats van steeds weer een plastic waterflesje kopen.
Tip 6: Laat de auto eens wat vaker staan
Het verkeer is dan wel niet zo vervuilend als de vleesindustrie, toch is de auto best vervuilend. Zo kost het al veel energie om een auto te maken. Ook komt er veel fijnstof vrij tijdens het rijden. Deze fijnstof komt niet alleen uit de uitlaat van een benzineauto, maar komt ook af van de banden. Ook veroorzaakt autorijden natuurlijk veel CO2-uitstoot.
Wanneer je duurzaam wilt leven is het dus een idee om zo min mogelijk de auto te pakken of voor een elektrische auto te kiezen. Voor lange stukken kun je bijvoorbeeld het openbaar vervoer kiezen als alternatief. Van alle mogelijkheden die je hebt in het openbaar vervoer stoot de trein de minste CO2 uit. Wanneer je maar een kort stukje hoeft te reizen, kun je overwegen om te lopen of de fiets te pakken. Is fietsen te zwaar voor je of moet je lange stukken afleggen waar geen goede openbaar vervoer lijn is aangelegd? Misschien is dan de elektrische fiets iets voor jou.
Tip 7: Niet alles hoeft nieuw
We staan er niet bij stil, maar eigenlijk kopen we heel veel nieuwe producten. Dat is zonde, niet alleen voor het milieu maar ook voor onze portemonnee. Een goede oplossing zou dus kunnen zijn om te consuminderen. Heel veel producten die we hebben, kunnen we nog prima een aantal jaar gebruiken. Ook kiezen voor producten die andere niet meer willen maar nog wel goed zijn, is ook een betere optie dan nieuw. Zo klinkt duurzame kleding natuurlijk als een goed idee en het is ook zeker beter dan kleding waarbij geen aandacht is besteed aan de impact op het milieu.
Maar het feit blijft wel dat ook bij duurzame kleding die je nieuw koopt, het kledingstuk dus nieuw geproduceerd is. Bij de productie van nieuwe producten, waaronder dus kleding, wordt er eigenlijk altijd wel CO2 of andere broeikasgassen uitgestoten en worden er ook vaak nieuwe grondstoffen gebruikt. Veel beter is dus om niet opnieuw te produceren en daarom te kiezen voor een kledingstuk dat al eens geproduceerd is. Er zijn voldoende tweedehands winkels te vinden met een ruim aanbod aan kleding.
Ook zijn vintage winkels tegenwoordig erg populair. Bij deze vintage winkels heb je prachtige en unieke kleding die niet nieuw geproduceerd is. Een bijkomend voordeel is dat deze kleding vaak ook goedkoper is dan nieuw.
Refurbished of tweedehands producten kopen
Naast kleding hoeft ook je elektronica niet per se nieuw te zijn. Mocht je bang zijn dat je elektrische apparatuur mankementen heeft wanneer je hem tweedehands koopt, dan is refurbished een goede uitkomst. Bij refurbished producten is het namelijk zo dat de elektronica eerst uitgebreid getest worden voordat deze opnieuw te koop worden aangeboden.
Mocht er tijdens het testen blijken dat een onderdeel kapot is, dan wordt deze gerepareerd of vervangen. Ook refurbished producten zijn goedkoper dan nieuw. In het geval dat je meer zou willen weten over refurbished, dan kun je ook hiervoor op onze site terecht. Zeker wanneer je specifiek op zoek bent naar een iPhone, MacBook, tablet of Samsung producten, dan is het verstandig om de artikelen over de refurbished variant van deze producten op onze site eens na te lezen.
Wil je echt duurzamer leven, dan is het allerbelangrijkste niet refurbished of tweedehands te kopen, maar om alleen datgene te kopen wat je echt nodig hebt. Maar al te vaak eindigen we met nutteloze gadgets of kleding die we toch niet dragen. Niet alleen is nagaan wat je nodig hebt beter voor het milieu, door minder impulsaankopen te doen kun je ook wat geld besparen. Heb je toch echt iets nodig? Kijk dan of het misschien mogelijk is dit van een vriend of buurman te lenen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar zo kom je ook nog eens even aan je sociale interactie.
Tip 8: Scheid je afval
Het scheiden van afval is echt een onderdeel van duurzaam leven. Misschien klinkt dit wat tegenstrijdig, aangezien we eerder zeiden dat plastic recyclen niet veel zin heeft. Dat is ook zo, maar dat heeft er meer mee te maken dat we gewoonweg te veel plastic hebben om te recyclen. Dat neemt niet weg dat het duurzamer is om afval zoveel mogelijk te scheiden.
Omdat wanneer we materialen als glas, papier en batterijen scheiden, kunnen deze voor een groot deel hergebruikt worden. Door deze materialen te hergebruiken, kunnen we besparen op grondstoffen, energie en geld. Immers, er hoeven dan minder nieuwe materialen gemaakt te worden. Ook is het zo dat gft-afval steeds vaker vergist wordt, waardoor het biogas oplevert. Biogas is een duurzame energievorm.
Het is belangrijk dat je afval gescheiden inlevert, omdat na-scheiden geen doen is. Zo wordt papier en textiel bijvoorbeeld nat en vies wanneer het bij het andere afval belandt. Hierdoor kan het recyclebedrijf er niks meer mee. Ook is het zo dat groente, fruit en andere etensresten aan het andere afval blijft vastplakken, waardoor deze slecht te scheiden zijn. Daarnaast is het zo dat er in Nederland onvoldoende sorteermachines zijn om al het afval wat we inleveren achteraf te scheiden. Afval scheiden is voor jou een kleine moeite maar kan dus een goede manier zijn om geld, materialen en energie te besparen.
Tip 9: Koop een waterbesparende douchekop
Heb je tip 3 al toegepast en eet je dus minder dierlijke producten of vlees? Dan ben je al goed bezig met op water besparen. Een andere simpele manier van water te besparen is door je douchekop te vervangen door een waterbesparende variant. De waterbesparende douchekop zorgt ervoor dat er nooit meer dan een vooraf afgestelde hoeveelheid water door de douchekop stroomt. Bij de zuinigste douches is dit minder dan 7 liter water per minuut voor zowel warm als koud water.
Een waterbesparende douchekop hoeft echt niet duur te zijn. Zo heb je er namelijk al één vanaf € 15. Let er wel op dat je douchekop echt waterbesparend is, omdat er soms douchekoppen worden aangeboden, die eigenlijk niet op water besparen.
Tip 10: Groen sparen
Waar waarschijnlijk veel mensen niet direct aan zullen denken is groen sparen. Wanneer je jouw geld op een ‘normale’ bank zet zoals de ABN Amro of de Rabobank, gebruikt de bank jouw geld om te investeren in allerlei projecten. Bij vele banken is het helaas het geval dat jouw spaargeld gebruikt wordt om allerlei projecten te financieren die schadelijk zijn voor mens, dier en milieu. Gelukkig is er een manier om te voorkomen dat jouw geld gebruikt wordt om allerlei nare projecten, zoals kinderarbeid of fossiele brandstoffen, te financieren, zonder dat je je geld thuis in een oude sok moet bewaren.
Hier komt groen sparen om de hoek kijken. Via de website Eerlijke Geldwijzer kun je precies zien welke banken alleen maar investeren in duurzame projecten. Dit zijn banken zoals bijvoorbeeld de Volksbank of Triodos Bank. Deze groene banken verzekeren je dat jouw spaargeld alleen gebruikt wordt om groene projecten te financieren. Zo draag je een steentje bij aan een duurzamere wereld.
Duurzaam leven, je hebt je leven lang de tijd
De bovengenoemde tips zijn een goede manier om te beginnen met duurzaam leven. Ze helpen je met CO2-uitstoot verminderen, energie te besparen, water verbruik te verminderen, support your locals en nog veel meer. Toch kan het zo zijn dat sommige duurzaam leven tips niet zo geschikt zijn voor jouw situatie. Mocht dit zo zijn, geef jezelf de tijd. Probeer ze zoveel mogelijk een duurzame verandering toe te passen waar dat gaat, maar forceer niks binnen een bepaalt tijdsbestek. Je hebt namelijk je leven lang de tijd om te werken aan een duurzaam leven.
Misschien is de beweging “Sharing is Caring” wel iets voor jou? Door te delen kan de één voor de ander zorgen. Op deze manier ben je ook bezig met verduurzaming.
Naast deze tips zijn er nog andere dingen die je natuurlijk kunt overwegen voor een duurzaam leven. Heb je bijvoorbeeld al eens gedacht aan het overstappen op groene stroom of je huis goed te laten isoleren? Natuurlijk zijn deze tips minder praktisch en daarom wat minder geschikt voor wanneer je een begin wilt maken met duurzaam leven. Misschien zijn dit meer tips voor over een aantal jaar. Maar mocht de overstap naar bijvoorbeeld groene stroom nu wel een keuze zijn die jij wilt nemen, is dit een fantastische manier om meer bezig te zijn met duurzaam leven. Doe in ieder geval wat bij jou past op jouw tempo.
Referenties:
- Ercin, A. E., Aldaya, M. M., & Hoekstra, A. Y. (2012). The water footprint of soy milk and soy burger and equivalent animal products. Ecological indicators, 18, 392-402.
- Neufeld, L., Stassen, F., Sheppard, R., & Gilman, T. (2016). The new plastics economy: rethinking the future of plastics. World Economic Forum,
- Steinfeld, H. (2018). Major Cuts of Greenhouse Gas Emissions from Livestock within Reach. Food and Agriculture Organization of the United Nations: Accessed April, 22.