Je dak isoleren
We hebben te maken met verschillende daken en dus ook met verschillende manieren van isoleren. Vaak zie je met het renoveren van een huis waar de daken nog goed van zijn dat de binnenkant geïsoleerd wordt met onder andere spijkerflensdekens, isolatieplaten of folie-isolatie. Het plaatsen van het isolatie materiaal gebeurd tussen de draagbalken van het dak. Vervolgens zal alles netjes afgetimmerd moeten worden naar wens.
Als je te maken hebt met een dak waar ook de pannen of het bitumen volledig af moet, zijn er andere interessante opties zoals het gebruik van dakisolatieplaten welke op de draagbalken van het dak gemonteerd worden. Deze zijn vaak opgebouwd uit een mooie afgewerkte witte binnenkant, een hardschuim of piepschuim isolatielaag van 5 tot 20 cm en een waterdichte bovenkant. Zo heb je vanuit binnen al meteen een redelijk net afgewerkt plafond. Aan de buitenzijde zal dan afgewerkt worden met pannen of bitumen in geval van een plat dak. Het nadeel is dat het dak ongeveer 20 cm hoger wordt en dit moet zien te compenseren met de aangrenzende daken.
Isolatie aan de binnenzijde van het dak
De hoogste isolatiewaarde welke te halen is via de binnenzijde van het dak is met PUR isolatie. PUR platen zijn harde isolatieplaten welke makkelijk op maat te snijden zijn. De meest gebruikte dikte is 10 cm, waar een Rc waarde van ruim 4.5 gehaald kan worden. Pur platen worden gemonteerd tussen de balken en afgeplakt om koudebruggen te voorkomen. Voor een (berg) zolder is een verdere afwerking vaak niet noodzakelijk. Wel is dit nog altijd mogelijk. Na de montage van de isolatie kunnen er bijvoorbeeld stucplaten gemonteerd worden. Nu is iedere gewenste afwerking mogelijk.