Close

Consuminderen

Je hebt vast al eens van de term gehoord: consuminderen. Deze nieuwe levensstijl zou niet alleen goed zijn voor het milieu, maar zou je ook kunnen helpen om aardig wat geld te besparen. Bovendien zijn er ook mensen die beweren dat consuminderen helpt om meer rust te krijgen in hun hoofd.

Maar wanneer doe je dan eigenlijk aan consuminderen? In dit artikel leggen we je uit wat er bedoeld wordt met consuminderen. Ook bespreken we de voordelen van consuminderen. Spreekt deze levensstijl je wel aan? Dan geven we je maar liefst twaalf tips die je op weg kunnen helpen met consuminderen.

Boeken over een duurzaam leven

consuminderen

Als gezond verstand koning was

In Als gezond verstand koning was geeft Dennis in zijn inmiddels bekende inspirerende schrijfstijl niet alleen heel veel informatie over de huidige staat van onze aarde, duurzaamheid en minimalisme, maar het is tegelijk een positief pleidooi om eens anders naar jezelf en de wereld om je heen te kijken. En vooral om, tegen de gevestigde consumptiemaatschappij in, je gezonde verstand te blijven gebruiken en een groene revolutie te ontketenen.

BEKIJK OP BOL
consuminderen

Hoe gaan we dit uitleggen

In dit boek beschrijft Jelmer Mommers een van de grootste problemen van onze tijd: klimaatverandering. Een probleem dat bij de meesten van ons vooral een gevoel van machteloosheid oproept. Ten onrechte. Want achter de nieuwsberichten over smeltende ijskappen, uitstervende diersoorten en ontkennende politici groeit een wereldwijde beweging die laat zien: onze toekomst op aarde schrijven we zelf.

BEKIJK OP BOL
consuminderen

Weg ermee

Weg ermee is een persoonlijk en inspirerend boek dat je aan het denken zet over wat je écht nodig hebt. En dat je leert hoe je ook zonder een heleboel dingen kan, zodat je net als Dennis de schoonheid van minimalisme kunt ontdekken.

BEKIJK OP BOL
consuminderen

Verlangen naar minder

In 'Verlangen naar minder' neemt Jelle Derckx de lezer mee op een zoektocht naar een bewust en duurzaam leven; hij geeft in dit persoonlijke verhaal inspirerende, down-to-earth tools en tips.

BEKIJK OP BOL
consuminderen

Het Zero Waste Project

In Het Zero Waste Project delen Nicky en Jessie hun twaalf belangrijkste lessen om een duurzame lifestyle te ontwikkelen en vertellen ze over hun successen én mislukkingen. Doei wegwerpkoffiebekers, plastic boterhamzakjes en voorverpakte koekjes. Hi vintagewinkels en betere wereld!

BEKIJK OP BOL

Consuminderen: minder spullen kopen die je niet nodig hebt

Consuminderen

Consuminderen is eigenlijk een tegenbeweging op onze hedendaagse consumptiemaatschappij. In deze consumptiemaatschappij is het kopen van nieuwe spullen of diensten, hier mentaal mee bezig zijn en vervolgens met de aangeschafte spullen of diensten pronken, verheven tot een vrijetijdsbesteding. Kenmerkend is ook vaak dat deze diensten of producten niet noodzakelijk zijn. Of het nu gaat om eten of drinken, kleding, elektrische gadgets, spullen of energie, we consumeren zoveel mogelijk, ongeacht of we dit echt nodig hebben of niet.

Het woord consuminderen geeft al aan wat deze manier van leven inhoudt, namelijk minder consumeren en dus duurzamer leven. In plaats van zoveel mogelijk aan te schaffen, staat consuminderen voor het minder kopen, gebruiken of verbruiken van spullen.

Wanneer je consumindert leef je dus bewuster. In plaats van een impuls aankoop te doen waar je gelukkig van denkt te worden, maar welke je absoluut niet nodig hebt, denk je beter na voordat je wat aanschaft.

Wat zijn de voordelen van consuminderen?

Met consuminderen streef je er dus naar dat je beter nadenkt voordat je een aankoop doet. Dit kan verschillende grote en kleine voordelen hebben. Hieronder zullen we vijf voordelen van consuminderen beter belichten. Als extraatje is er ook nog één bonus voordeel.

Voordeel 1: Met consuminderen houd je meer geld over

Doordat je bewuster nadenkt voordat je een aankoop doet, zul je automatisch minder producten of diensten kopen. En wat je niet koopt, hoef je natuurlijk geen geld aan uit te geven. Dit geld kun je dan opsparen om één grote en duurzame aankoop van te doen. Omdat je nu iets van kwaliteit hebt gekocht, zal dit waarschijnlijk langer meegaan. Dit zorgt er dan ook voor dat je dus niet zo snel nog een soortgelijke aankoop hoeft te doen of kosten kwijt bent voor de reparatie of ter vervanging van onderdelen.

Consuminderen Rust in je hoofd

Voordeel 2: Consuminderen is beter voor het milieu

Het kopen van minder spullen of diensten is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Dit komt omdat onze huidige markt werkt met vraag en aanbod. Wanneer jij minder vraag hebt naar allerlei nutteloze aankopen, zal het aanbod afnemen. Dit komt er dus op neer dat er minder geproduceerd hoeft te worden.
En wanneer er minder geproduceerd wordt, hoeven er minder grondstoffen gebruikt te worden. Ook worden er minder schadelijke stoffen uitgestoten tijdens de productie en het transport, zoals CO2. Bovendien wordt er ook geen verpakkingsmateriaal gebruikt, wat toch alleen maar bij het afval belandt.

Voordeel 3: Consuminderen voor meer rust in je hoofd

Misschien herken je het wel: je voorraad kast is zo vol dat je geen overzicht meer hebt. Of misschien puilt jouw kledingkast wel zo erg uit, dat het je te veel tijd kost om te bepalen wat je vandaag eens aan zult trekken.

Aangezien je bij consuminderen minder overbodige aankopen doet, zal je huis minder vol staan met spullen waar je niks aan hebt. En doordat je minder spullen hebt, heb je meer ruimte. Deze ruimte kun je goed gebruiken om de dingen die je wel nodig hebt of geen afstand van kan doen overzichtelijker voor jezelf te maken. Zo creëer je met consuminderen dus niet alleen een opgeruimd huis, maar vooral een opgeruimd hoofd.

Voordeel 4: Consuminderen kan je meer voldoening geven

Doordat je beter nadenkt over wat je wel en niet echt nodig hebt, zul je vaker creatief nadenken om een oplossing voor een probleem te vinden zonder hiervoor een nieuwe aankoop te doen. Waarschijnlijk probeer je vaker om iets te repareren wanneer iets stuk is, in plaats van het nieuw aan te schaffen. Dat heb je dan mooi zelf bedacht en uitgevoerd!

Voordeel 5: Een bewuster leven door consuminderen

Aangezien je beter nadenkt over je aankopen, word je er bewuster van wat je nu wel en niet nodig hebt in het leven. Dit heeft niet alleen betrekking op spullen, maar kan ook betrekking hebben op andere aspecten van je leven. Wat heb jij nu echt nodig? Waar word jij gelukkig van?

Bonus voordeel: minder schoonmaak

Als laatste is het natuurlijk zo dat hoe minder dingen je in huis hebt, hoe minder je hoeft schoon te maken. En dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen.

Tips om te consuminderen

Wanneer je dus consumindert kan dit verschillende voordelen met zich meebrengen. Zo kan consuminderen ervoor zorgen dat je geld bespaart. Bovendien heeft consuminderen een positieve impact op het milieu aangezien er minder geproduceerd, vervoert of verpakt hoeft te worden. Dit zorgt voor de besparing van grondstoffen en voorkomt onnodige uitstoot van broeikasgassen. Ook kan consuminderen je meer rust in je hoofd geven en kan het je meer voldoening geven. Daar komt nog eens bij dat consuminderen je helpt bij het bewuster worden van wat nu echt belangrijk is voor jou in jouw leven. En als laatste is het natuurlijk zo dat hetgeen wat je niet in huis hebt, je ook niet hoeft schoon te maken.

Mede om deze redenen kan het aantrekkelijk zijn om te beginnen met consuminderen. Dit betekent niet dat je consuminderen moet toepassen op ieder aspect van je leven. Sterker nog, je moet helemaal niks. Kijk vooral naar wat goed past binnen jouw huidige leven en waar je zelf het meeste baat bij hebt. Probeer ook niet al te groot te beginnen, maar start met kleine stapjes. Dit vergroot namelijk de kans dat je deze verandering blijvend kunt maken.

Hieronder geven we je twaalf tips om je op weg te helpen met consuminderen. Gebruik deze tips dan ook als inspiratie en niet als strikte regels. Ga je toch een keer “de fout” in? Wees dan absoluut niet te streng voor jezelf. Kijk vooral naar waarom jij dit ziet als “fout”, of het echt verkeerd is en vooral wat je een volgende keer liever zou zien.

Tip 1: Sta even stil bij iedere aankoop die je doet

Je staat er niet bij stil en dat is juist het probleem. De meeste aankopen die we doen zijn namelijk niet overwogen. Wanneer je graag wilt beginnen met consuminderen kun je simpelweg beginnen door je aankoop eventjes uit te stellen. Wanneer je echt iets wilt of echt iets nodig hebt, zal dit wel in je hoofd blijven hangen. Denk je er over een aantal dagen nog aan? Dan kun je nu serieus overwegen of je de aankoop wilt doen.

Tip 2: Houd een grote schoonmaak

Een ander aardig begin van consuminderen is door eens flink op te ruimen. Ga je huis eens ruimte voor ruimte na: wat heb je niet nodig en mag gerust weg? Doe dit ruimte voor ruimte. Misschien is het een verstandig idee om voor iedere ruimte bijvoorbeeld één dag uit te trekken. Op deze manier wordt dit niet een vervelende klus die je zo snel mogelijk achter de rug wilt hebben, maar een rustig projectje wat je eventjes tussendoor kunt doen.

Overigens is het een goed idee om dit niet alleen aan het begin te doen van je consuminderende leven, maar zo nu en dan eens vast te stellen of er toch dingetjes je huis binnen geslopen zijn waar je afstand van kan doen. Zo ruim je je huis stap voor stap op en creëer je geleidelijk aan meer rust in je hoofd.

Kringloopwinkel

Tip 3: Koop vaker wat bij de kringloopwinkel

Wanneer je echt een specifiek product wilt aanschaffen, is het een optie om eens bij de kringloopwinkel te kijken of zij het misschien voor je in de aanbieding hebben. Hoewel je zelf wel een aankoop doet, draagt dit toch bij aan consuminderen. Immers hoeft er alsnog niks echt nieuw geproduceerd te worden. De spullen krijgen namelijk een tweede leven. Naast het besparen op nieuwe productie zorgt dit er natuurlijk ook voor dat oude spullen minder snel bij het afval belanden. De spullen worden dus duurzamer. Overigens zijn de spullen bij de kringloopwinkel ook een stuk goedkoper. Je bent dus niet alleen beter bezig voor het milieu maar ook voor je portemonnee.

Tip 4: Breng jouw overbodige spullen naar de kringloopwinkel

Aansluitend op tip 3 kun je natuurlijk ook jouw oude spullen naar de kringloopwinkel brengen. Wanneer je je huis hebt opgeruimd en afscheid hebt genomen van de dingen die je niet meer nodig hebt, is de kringloopwinkel een goede plek om je spullen naartoe te brengen. Omdat, zoals hierboven al benoemd werd, krijgen de spullen op deze manier een tweede leven en hoeft iemand anders niet een nieuwe aankoop te doen. Naast de traditionele kringloopwinkel kun je je spullen ook op Marktplaats of in bepaalde Facebook groepen aanbieden. Je kunt natuurlijk ook aan vrienden, familie of buren vragen of je iemand blij kunt maken met wat dingetjes waar jij afstand van wilt doen.

Tip 5: Kies voor refurbished

Soms hebben we echt bepaalde producten nodig, bijvoorbeeld een wasmachine voor schone kleding of een laptop voor werk. Vaak worden deze producten niet tweedehands aangeboden. Wanneer dat wel het geval is, loop je de kans dat het product bepaalde mankementen heeft of dat er allerlei onderdelen vervangen moeten worden. Gelukkig is ook hieraan gedacht. We hebben het hier over refurbished producten.

Refurbished producten zijn tweedehands producten die een check hebben doorlopen voordat ze aan jou opnieuw te koop worden aangeboden. Mocht er tijdens deze check blijken dat er iets niet naar behoren functioneert, dan wordt dit gerepareerd. Refurbished producten werken dus zo goed als nieuw, terwijl ze een stuk goedkoper zijn en er niet een geheel nieuw product opnieuw geproduceerd hoeft te worden. Er zijn al verschillende refurbished producten op de markt, zoals refurbished iPhones, refurbished Smartphones, refurbished tablets maar ook huishoudelijke apparaten, zoals refurbished koelkasten of refurbished wasmachines.

Tip 6: Laat de auto vaker staan

Behalve op de aankoop van nieuwe producten, zou je ook kunnen consuminderen op je benzine. Is het echt nodig dat je voor dat korte stukje de auto pakt of zou je ook kunnen lopen of met de fiets kunnen gaan? Benzine is duur, dus hoe minder je de auto gebruikt, hoe beter voor je portemonnee. Daarbij komt natuurlijk ook dat het beter is voor het milieu om vaker te lopen of de fiets te pakken. Tot slot kan het een positieve uitwerking hebben op je gezondheid wanneer je vaker buiten komt en meer beweegt.

Tip 7: Slim eten en drinken kopen

Ook wat betreft je boodschappen kun je consuminderen. Daarmee bedoelen we niet dat je geen eten en drinken mag kopen welke niet binnen een bepaalde gezondheidsideologie vallen, of dat je op zo min mogelijk voedsel moet leven. Het is te allen tijde belangrijk om goed te luisteren naar wat jij zowel fysiek als emotioneel nodig hebt qua drinken en voedsel. Dus koop een zak chips of wat dan ook om in jouw persoonlijke behoefte te voorzien!

Waar je wel op zou kunnen letten is minder eten in huis te halen wanneer je weet dat je vaak voedsel weg moet gooien. Maak bijvoorbeeld een boodschappenlijstje voor je van huis vertrekt en probeer één keer per week boodschappen te doen. Ook kun je een vaste dag in de week gebruiken om je restjes op te maken. Hierdoor voorkom je niet alleen dat je geld verspild aan voedsel dat je niet eet, maar zorg je ook voor een vermindering van voedselverspilling.

Tip 8: Uitschrijven van nieuwsbrieven

De meeste van ons kennen vast wel de wanorde van een overvolle mailbox. Door je uit te schrijven bij verschillende nieuwsbrieven ben je een stuk minder tijd kwijt met het opschonen van je mailbox. Dit zorgt voor meer overzicht en meer rust in je hoofd. Maar net zo belangrijk is dat je minder geconfronteerd wordt met online reclames voor dingen die je niet echt nodig hebt. Dit gaat nutteloze aankopen weer een heel stuk tegen.

Tip 9: Nee/nee sticker voor je brievenbus

Je kunt niet alleen controleren wat er in je digitale postvakje terecht komt, maar ook wat er in je echte brievenbus terecht komt. De nee/nee sticker zorgt ervoor dat er geen reclameblaadjes meer in je brievenbus terecht komen. Ten eerste zorgt dit ervoor dat de “vraag” naar deze folders afneemt. Dit heeft een positieve uitwerking voor het milieu. Daarnaast kunnen reclameblaadjes die je niet binnen krijgt je ook niet in de verleiding brengen om allerlei aankopen te doen. Wil je toch graag op de hoogte blijven van bepaalde aanbiedingen, bijvoorbeeld die in je supermarkt? Dan is het verstandig om op hun website te kijken voordat je je boodschappenlijstje maakt bijvoorbeeld.

Tip 10: Minder energie verbruiken

Het besparen op energie is ook een goede manier van consuminderen. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je huis goed te isoleren. Want de warmte die binnen blijft, hoef je niet bij te stoken. Ook kan een slimme meter of slimme thermostaat met een bijbehorende app je inzicht geven in je energieverbruik.

Door dit verkregen inzicht weet je waar jij de meeste energie verbruikt en dus ook waar jij het beste op kunt besparen. Een waterbesparende douchekop kan je daarnaast helpen om ervoor te zorgen dat je minder water verbruikt tijdens het douchen. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een warme trui aan te trekken en de thermostaat een paar graden lager af te stellen.

Zelf repareren meubels

Tip 11: Zelf repareren

Spullen die kapot gaan, hoef je niet gelijk weg te gooien. Probeer eens of je zelf zo handig bent om ze te repareren. Op deze manier produceer je niet alleen minder afval, maar je bespaart ook geld. Want vaak is het goedkoper om een product te repareren dan wanneer je het nieuw aan moet schaffen. Daarnaast kan het je ook veel voldoening geven wanneer het je gelukt is om iets zelf te repareren.

Tip 12: Zelf maken

Naast zelf repareren kan ook zelf maken veel voldoening geven. Het is vooral handig om te kijken wat je nog in huis hebt liggen en dus in je nieuwe creatie kunt verwerken. Heb je nog wat eten liggen dat echt op moet? Zoek eens op internet wat voor lekkers je ervan kunt maken. Maar er zijn ook creatieve knutselprojectjes te bedenken voor meubels, kleding, of wat dacht je van deze DIY raamafdichting voor airco’s? Doordat je geen nieuwe (grote) aankoop doet door zelf te maken kun je weer geld besparen. Ook hoeft er nu natuurlijk minder geproduceerd te worden, wat een positieve uitwerking heeft op het milieu.

Consuminderen: kies je eigen weg

Consuminderen is dus een manier van leven die zich verzet tegen de gedachteloze consumptiemaatschappij. Door iedere aankoop met aandacht te doen, wordt er vanzelf minder gekocht. Dit zorgt er niet alleen voor dat je meer geld overhoudt, maar heeft ook een goede uitwerking op het milieu. Er kan op deze manier namelijk bespaard worden op grondstoffen, transport, verpakkingen en productie. Daarnaast kan consuminderen ook zorgen voor meer rust en voldoening.

In dit artikelen gaven we je twaalf tips om minder te consumeren. Zoals deze tips illustreren, kun je consuminderen op verschillende manieren. Je hoeft ze echt niet alle twaalf gelijk helemaal onder de knie te hebben! Kijk naar wat op dit moment bij jou past. Wees ook vooral niet te streng voor jezelf wanneer je toch iets hebt gekocht of wanneer je tijdens je schoonmaak erachter komt dat er alsnog veel nutteloze dingen je huis ingeslopen zijn. Je ziet het nu als nutteloos, dus kun je er nu altijd nog afstand van doen.